Starten met je eigen zaak: kiezen voor een eenmanszaak of voor een vennootschap?
> ondertitel komt hier
Je wil starten als zelfstandig ondernemer? Proficiat! Dat is een grote stap, en eentje waarbij je belangrijke keuzes zal moeten maken. Een van de allereerste beslissingen die je als starter moet nemen, is de rechtsvorm van je zaak: een eenmanszaak of een vennootschap. We zetten hieronder de belangrijkste kenmerken van beide vormen even op een rijtje. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw onderneming.
Een eenmanszaak
Een eenmanszaak is de snelste en gemakkelijkste vorm waaronder starters hun bedrijf oprichten en er zijn heel wat voordelen aan verbonden. Maar je moet ook rekening houden met de nadelen die deze vorm met zich meebrengt.
De voordelen:
- Om te starten met een eenmanszaak heb je geen startkapitaal nodig. Je moet ook niet langs de notaris en betaalt geen oprichtingskosten. Het enige wat je moet doen is een ondernemingsnummer aanvragen en je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
- Je mag in een eenmanszaak een vereenvoudigde boekhouding voeren waarbij je alleen de in- en uitgaven van je zaak moet bijhouden. En nog een voordeel: je neemt als enige zaakvoerder snel en gemakkelijk zelf alle beslissingen.
De nadelen:
- De keerzijde van de medaille is dat er geen onderscheid bestaat tussen geld uit je privévermogen en dat van je zaak. Als het misloopt, kan dus ook je privékapitaal gebruikt worden om schulden te betalen.
- De winst uit je eenmanszaak wordt belast via de personenbelasting. Dat is niet altijd fiscaal het meest optimale scenario.
Laat je adviseren door een goede bedrijfsadviseur. Zeker als je zaak groeit, onderzoek je best of de overstap naar een vennootschap interessant is.
Een vennootschap
Een van de grote voordelen van een vennootschap is dat je privé- en professionele vermogen van elkaar gescheiden zijn. Kies je voor een bv, een nv of een cv, dan ben je beperkt aansprakelijk en loop je minder financieel risico.
Anderen kunnen investeren in je zaak, waardoor je een groter kapitaal hebt om mee te werken of te investeren. En ook fiscaal is een vennootschap interessanter. Je keert jezelf als zaakvoerder een loon uit. Dat wordt belast via de personenbelasting, maar de rest van je winst valt onder de vennootschapsbelasting. En daarop betaal je minder belastingen: 25% (of 20% bij een verlaagd tarief).
Maar een vennootschap brengt meer juridische, administratieve en wettelijke verplichtingen met zich mee. Je moet een goed en duidelijk financieel plan kunnen voorleggen en een dubbele boekhouding voeren.
Het kost tijd en geld om een vennootschap op te starten: statuten opstellen, langsgaan bij de notaris en een ondernemingsnummer aanvragen via de Rechtbank van Koophandel. Je rekent dus best al op zo’n 2.000 euro opstartkosten. Daarnaast zal je voor de opstart van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid een minimumstartkapitaal op tafel moeten leggen.
Je ziet het, elke rechtsvorm heeft z’n voor- en nadelen. Twijfel je nog welke vorm voor jou het beste is? Maak een afspraak met een van de experts van startadvies.be. We adviseren je graag zodat jij de juiste keuze kan maken.
Meer updates
Je boekhouding: zelf doen of een boekhouder zoeken?
05/10/2020
Niet elke starter houdt zich graag bezig met de cijfertjes van zijn onderneming – of kan er de tijd voor nemen. En hoe zit…
Start je eigen zaak – voorwaarden en formaliteiten
09/09/2020
Start je als ondernemer in bij- of hoofdberoep, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. En ook administratief komt…
Welke steunmaatregelen en subsidies bestaan er voor starters?
20/08/2020
Wist je dat startende ondernemers beroep kunnen doen op heel wat steunmaatregelen en subsidies? We lichten er een aantal…
Is mijn ondernemersdroom financieel haalbaar?
05/08/2020
Je droomt er al lang van om zelfstandige te worden, maar je twijfelt aan de financiële haalbaarheid van je project. Dan…
Start nu met je eigen zaak – 5 goede redenen om zelfstandige te worden
29/06/2020
Droom je ervan om een eigen zaak te starten, maar durfde je de sprong nog niet wagen? Nu is het perfecte moment om…
In de startblokken? Laat je inspireren.
28/06/2020
Ben je klaar voor een vliegende start? Volg ons op Facebook, Instagram en LinkedIn en blijf op de hoogte van interessant en…