Starten met je eigen zaak: kiezen voor een eenmanszaak of voor een vennootschap?


> ondertitel komt hier

03/07/2020

Je wil starten als zelfstandig ondernemer? Proficiat! Dat is een grote stap, en eentje waarbij je belangrijke keuzes zal moeten maken. Een van de allereerste beslissingen die je als starter moet nemen, is de rechtsvorm van je zaak: een eenmanszaak of een vennootschap. We zetten hieronder de belangrijkste kenmerken van beide vormen even op een rijtje. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw onderneming.

Een eenmanszaak

Een eenmanszaak is de snelste en gemakkelijkste vorm waaronder starters hun bedrijf oprichten en er zijn heel wat voordelen aan verbonden. Maar je moet ook rekening houden met de nadelen die deze vorm met zich meebrengt.

De voordelen:

  • Om te starten met een eenmanszaak heb je geen startkapitaal nodig. Je moet ook niet langs de notaris en betaalt geen oprichtingskosten. Het enige wat je moet doen is een ondernemingsnummer aanvragen en je inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen.
  • Je mag in een eenmanszaak een vereenvoudigde boekhouding voeren waarbij je alleen de in- en uitgaven van je zaak moet bijhouden. En nog een voordeel: je neemt als enige zaakvoerder snel en gemakkelijk zelf alle beslissingen.

De nadelen:

  • De keerzijde van de medaille is dat er geen onderscheid bestaat tussen geld uit je privévermogen en dat van je zaak. Als het misloopt, kan dus ook je privékapitaal gebruikt worden om schulden te betalen.
  • De winst uit je eenmanszaak wordt belast via de personenbelasting. Dat is niet altijd fiscaal het meest optimale scenario.

Laat je adviseren door een goede bedrijfsadviseur. Zeker als je zaak groeit, onderzoek je best of de overstap naar een vennootschap interessant is.

Een vennootschap

Een van de grote voordelen van een vennootschap is dat je privé- en professionele vermogen van elkaar gescheiden zijn. Kies je voor een bv, een nv of een cv, dan ben je beperkt aansprakelijk en loop je minder financieel risico.

Anderen kunnen investeren in je zaak, waardoor je een groter kapitaal hebt om mee te werken of te investeren. En ook fiscaal is een vennootschap interessanter. Je keert jezelf als zaakvoerder een loon uit. Dat wordt belast via de personenbelasting, maar de rest van je winst valt onder de vennootschapsbelasting. En daarop betaal je minder belastingen: 25% (of 20% bij een verlaagd tarief).

Maar een vennootschap brengt meer juridische, administratieve en wettelijke verplichtingen met zich mee. Je moet een goed en duidelijk financieel plan kunnen voorleggen en een dubbele boekhouding voeren.

Het kost tijd en geld om een vennootschap op te starten: statuten opstellen, langsgaan bij de notaris en een ondernemingsnummer aanvragen via de Rechtbank van Koophandel. Je rekent dus best al op zo’n 2.000 euro opstartkosten. Daarnaast zal je voor de opstart van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid een minimumstartkapitaal op tafel moeten leggen.

Je ziet het, elke rechtsvorm heeft z’n voor- en nadelen. Twijfel je nog welke vorm voor jou het beste is? Maak een afspraak met een van de experts van startadvies.be. We adviseren je graag zodat jij de juiste keuze kan maken.

Ja, ik boek een kennismakingsgesprek met een startersexpert