Is mijn ondernemersdroom financieel haalbaar?


> ondertitel komt hier

05/08/2020
Ondernemersdroom financieel haalbaar?

Je droomt er al lang van om zelfstandige te worden, maar je twijfelt aan de financiële haalbaarheid van je project. Dan schept een realistisch opgesteld financieel plan duidelijkheid. Maar hoe begin je daaraan? We helpen je graag op weg.

Je businessplan: een goede voorbereiding is het halve werk
Wil je een succesvolle zaak uitbouwen, dan zal je op voorhand realistische doelen en verwachtingen moeten omschrijven. Dat doe je onder andere door een overdacht businessplan uit te schrijven. Daarin sta je stil bij de naam van je onderneming, de vestigingsplaats, het product of de dienst die je wil aanbieden en hoe je aan klanten zal geraken. Een businessplan helpt je niet alleen bij de opstart, het biedt je ook een langetermijnvisie en toekomstperspectief.

In zo’n businessplan hoort ook een financieel plan. Daarin verzamel je de cijfers die een zicht bieden op de financiële haalbaarheid van je onderneming – liefst over een periode van twee jaar.

Financiële duidelijkheid = een absolute must
Een financieel plan is niet alleen belangrijk voor jezelf. Ook als je een bank of investeerder wil overtuigen om te investeren in je zaak, moet je gedetailleerde cijfers kunnen voorleggen. Heb je een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid? Dan is een financieel plan zelfs verplicht bij oprichting.

Of je project financieel haalbaar is, bepaal je door drie financiële aspecten in kaart te brengen:

  • de financiële middelen die je nodig hebt om je zaak te starten

Hoeveel kapitaal heb je nodig? Ga je je zaak zelf financieren, zoek je een investeerder of ga je een lening aan bij de bank? Reken uit met welk startkapitaal je je zaak vlot kan opstarten.

  • de kosten die je in de komende jaren zal moeten maken

Welke eenmalige, vaste en variabele kosten verwacht je de volgende twee jaar? Het is de bedoeling om zo snel mogelijk break-even te draaien (je kosten en inkomsten zijn dan even groot). 

  • en de inkomsten die je verwacht in die periode

Hoeveel omzet denk je in die eerste jaren te maken? Hoeveel winst? Heb je recht op subsidies van de Vlaamse overheid of andere steunmaatregelen?

Reality-check
Zo’n plan opstellen, neemt wel wat tijd in beslag. Maar het biedt je ook een klare en realistische kijk op je financiële situatie – nu en in de nabije toekomst. Vergeet ook niet dat een financieel plan een werkdocument is. Loop je ergens op vast, dan begin je gewoon opnieuw.

Zie je het helemaal zitten om te starten als ondernemer, maar schrikt heel het financiële plaatje je af? Kom eens praten met een van onze experts, zij onderzoeken graag samen met jou of je ondernemersdroom financieel haalbaar is.

Ja, ik boek een kennismakingsgesprek met een financieel expert van startadvies.be