Je boekhouding: zelf doen of een boekhouder zoeken?


> ondertitel komt hier

05/10/2020

De meeste zelfstandigen starten als eenmanszaak. Ze mogen dan een vereenvoudigde boekhouding voeren. Wie een vennootschap opricht, mag zich verwachten aan meer administratie en verplichtingen. Niet iedereen houdt zich graag bezig met de cijfertjes – of kan er de tijd voor nemen. En hoe zit het met fiscale optimalisatie? Wat als je personeel aanneemt? Of investeringen doet? Dan helpt een goede boekhouder je vaak al een eind op weg.

 

De vereenvoudigde boekhouding: DHZ?
Simpel gezegd: in een vereenvoudigde of enkelvoudige boekhouding hou je alleen je inkomsten en uitgaven bij. Dat zou je dus in theorie gemakkelijk zelf kunnen doen in Excel of met een boekhoudprogramma.

Wat komt er in een enkelvoudige boekhouding?

  • Een verkoopdagboek met je verkoopfacturen – chronologisch geordend en met opeenvolgende factuurnummers.
  • Een aankoopdagboek met een overzicht van alle uitgaven vanuit je onderneming.

Deze informatie geef je in op het aanslagformulier van je personenbelasting. Ook moet je jaarlijks een klantenlisting indienen, een overzicht van al je klanten die een Belgisch btw-nummer hebben.

Ben je btw-plichtig? Dan geef je via de btw-kwartaalaangifte alle ontvangen en betaalde btw aan. Let op: als je een kleine onderneming bent en minder dan 25.000 euro omzet per jaar draait, ben je vrijgesteld van btw.

Wie wat kennis van boekhouden heeft, kan zeker zelf aan de slag. Vergeet niet dat je boekhoudkundige administratie wel wat tijd vraagt en dat ze volledig moet kloppen. Anders riskeer je boetes of onaangename verrassingen van de fiscus.

Richt je een vennootschap op, dan zal je sowieso een dubbele boekhouding moeten voeren. Die is een pak gecompliceerder en biedt een gedetailleerd zicht op de in- en uitgaven van je onderneming. Kies er in dit geval zeker voor om met een boekhouder te werken.

Je boekhouder als partner met kennis van financiële zaken
Besteed je liever je tijd aan de verdere uitbouw van je zaak? Dan neem je best een goede accountant onder de arm. Hij neemt niet alleen je boekhouding voor zijn rekening, maar kan je ook adviseren bij het opstellen van een financieel plan of een nieuwe investering. Verandert de wetgeving, dan moet jij je daarover geen zorgen maken. Je boekhouder volgt alles op en zorgt voor ondersteuning op maat.

Als starter heb je in je eerste jaar als ondernemer recht op gratis eerstelijnsadvies van een boekhouder-fiscalist. Voor een eerste verkennend (informeel) gesprek betaal je geen ereloon. Wil je nadien verder samenwerken en heb je concrete vragen of advies nodig, betaal je wel.

Hoeveel je dan betaalt voor een accountant hang af van veel factoren: Ben je btw-plichtig? Heb je een eenmanszaak of vennootschap? Hoeveel facturen schrijf je uit of ontvang je? Betaal je per kwartaal of jaarlijks? Neem je zelf een deel van de administratie voor je rekening? Ook tussen boekhouders onderling zijn er grote prijsverschillen. Zorg dus zeker voor een heldere prijsafspraak voor je met een boekhouder in zee gaat. Let wel: de factuur van je boekhouder is een aftrekbare bedrijfskost!

Een bedrijfsadviseur: hulp bij andere ondernemersvragen
Een boekhouder is je eerste aanspreekpunt bij financiële en fiscale (ondernemers)vragen. Maar als starter zit je ook met niet-boekhoudkundige vragen of twijfels. Met al die bezorgdheden kan je terecht bij een bedrijfsadviseur. Hij adviseert en begeleid je, of speelt klankbord voor je ideeën.

Je bedrijfsadviseur en je boekhouder werken samen, ze zijn geen concurrenten van elkaar. De combinatie van hun expertise helpt jou als ondernemer de beste beslissingen te nemen.

Heb je vragen over je boekhouding? Zoek je een goede boekhouder in je buurt? Wil je zelf je boekhouding doen? Neem contact op met een van onze startersadviseurs.

Ja, ik maak een afspraak met een startersadviseur